Speltstykker

Spelt har været en ingrediens i flere af vores brød i mange år. Omkring år 2010 opstod der et ekstremt forbrugerfokus på spelt.

Her får du vores opskrift på speltstykker.

Ingredienser
Til 150 stk. speltstykker:
Fordej:
1 liter kærnemælk

500 gram speltmel

5 gram gær
Dej:
3 kg speltmel

3 kg hvedemel
100 gram salt
100 gram fast margarine
100 gram gær
120 gram Minus 18
3,8 liter vand

Fremgangsmåde
  1. Lav fordejen omkring 24 timer i forvejen
  2. Alle ingredienser tilsættes samtidig. Dejen køres 10 minutter langsomt og cirka 6 minutter hurtigt
  3. Vej dejen af i 5 bræk på 2100 gram og virk dem op. Lad dejen hvile minimum 20 minutter. Der vil være lidt dej til overs. Det kan du stille på køl og bruge som fordej i morgen
  4. Del brækkene i 30 stykker (70 gram pr. stk.). Virk dem op
  5. Speltstykkerne sættes i en ramme på en hulplade. Sæt dem så tæt, at de bager sammen
  6. Lad speltstykkerne hæve til dobbelt eller tredobbelt størrelse
  7. Bag dem ved omkring 200 grader i cirka 18 minutter. De første 10 sekunder med fuld damp og de sidste tre minutter med spjældet åbent, så speltstykkerne bliver helt sprøde.