4-kornsbrød

Denne opskrift kan bruges til både brød og grovstykker. Vi har bagt efter opskriften i mands minde. Faktisk er der ikke længere nogen der kan huske, hvornår vi begyndte at bage efter opskriften.

En ting er dog helt sikkert, Hardy bagte med få undtagelser kun sællerter, og netop derfor er denne opskrift ikke til at komme uden om.

Ingredienser
Til 2 stk. 4-kornsbrød:
50 gram solsikkekerner
 
50 gram græskarkerner

42 gram sesamkerner
100 gram vand

627 gram hvedemel
270 gram Vendelbomel
42 gram tørret hvedesurdej (Cia10)
17 gram gær
420 gram vand
20 gram flydende rugomalt

Fremgangsmåde
  1. Sæt de første 4 råvarer i blød i 1 time i kold vand
  2. Hæld alle råvarerne i din røremaskine. Kør dem sammen 10 minutter ved langsom hastighed og dernæst 6 minutter hurtigt
  3. Dej dejen i 2 lige store dele og virk dem op. Lad dejen hvile i 20 minutter.
  4. Slå dine brød op og vend dem i en blanding af græskar-, hørfrø-, sesam- og solsikkekerner
  5. Snit brøddene 7 gange på skrå
  6. Stil dejen i raskeskabet, indstil det på 37 grader og en luftfugtighed på 80. Dejen skal raskes en times tid. Hvis du ikke har et raskeskab kan du bygge et selv. Alternativt kan du lave husmor-tricket og tørraske dejen under plastik indtil den har hævet til dobbeltstørrelse.
  7. Indstil din ovn på 220 grader og sæt en bradepande i bunden af ovnen. Inden du sætter dit bagværk i ovnen kaster du en kopfuld vand ind på den glohede bradepande, så der kommer i ovnen skruer du temperaturen ned på 200 grader. Bagetiden er cirka 27 ½ minut. De sidste 3 minutter skal spjældet være åbent, så al dampen kommer ud af ovnen, så dit bagværk får den helt perfekte tynde sprøde skorpe som du kender det fra din håndværksbager.